Funds for Good ondersteunt Antwerpse ondernemers die niet bij klassieke banken terecht kunnen
Naar goede gewoonte bracht Funds for Good afgelopen vrijdag weer een aantal van hun partners en ondernemers samen. Dit keer werden een aantal door Funds for Good gefinancierde projecten in de spotlight geplaatst. Op deze zonovergoten vrijdagnamiddag bezochten we Sunu Restaurant waar we een heerlijke ‘sweet break’, bereidt door uitbaadster Gnilane, mochten proeven. Vervolgens presenteerde Alexandra, zaakvoerster van het veganistische restaurant Plant B ons enkele lekkere tapas uit haar keuken. Afsluiten deden we op het terras van Cut, een safe bar space voor dames, waar Kenza & Aranka ons door vrouwen gebrouwde biertjes presteerden.
Gnilane opende in de Dambruggestraat het eerste Senegalese restaurant in Antwerpen net voor de CoVID-crisis. Jammer genoeg moest ze al snel haar zaal en keuken tijdelijk sluiten als gevolg van de pandemie. Omdat er nog een aantal administratieve procedures niet volledig waren afgewerkt, kon ze geen aanspraak maken op de steunmaatregelen van de overheid. Ze diende dan ook haar spaarcentjes aan te spreken om tijdens de sluiting de vaste kosten te kunnen blijven dekken. Toen ze weer open kon, vroeg ze Funds for Good en partnerorganisatie Microstart, die eveneens microkredieten verstrekt aan ondernemers die moeilijker toegang hebben tot reguliere financiering, om haar te helpen de nodige werkingsmiddelen te voorzien zodat ze kon doorstarten. Ze kwam met Microstart en Funds for Good in contact na een gesprek met haar buurman die in het verleden reeds op hen beroep deed. Gnilane toverde met de glimlach een lekker cocosbeignet op tafel en serveerde ons een heerlijk hybiscussapje en pittig gemberdrankje.
Aan de voet van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal mochten we vervolgens proeven van heerlijke veganistische tapas bij restaurant Plant B. Zaakvoerdster Alexandra, juriste van opleiding, vertelde ons hoe haar reis naar Australië haar inspireerde om een vegan restaurant op te starten. Ze bezocht het land in een periode waar bosbranden net duizenden dierenlevens had geëist en besefte hoe onze eetgewoontes en met name de productie van vlees impact hebben op de klimaatopwarming die aan de basis van de vreselijke natuurramp lag. Ook Alexandra zag haar spaarcenten smelten als sneeuw in de zon tijdens de gezondheidscrisis en vroeg Funds for Good om hulp om het hoofd boven water te houden. Dankzij deze ondersteuning kon ze verhuizen naar een groter pand waar ze op drukke dagen samen met haar team tot 150 couverts serveert en blijft zoeken naar verbeteringen om haar groeitraject verder te zetten.
Op een steenworp van Plant B, ontmoeten we Kenza en haar partner Aranka die aan de Grote Pieterpotstraat de bar ‘Cut’ opende in maart 2022. Kenza vertelde ons dat ze niet de bedoeling hadden de zoveelste queer bar in Antwerpen te openen maar dat ze een echte safe space wilden creëren waar vrouwen naar hartenlust plezier kunnen maken zonder zorgen. De vrouw staat in het concept echt centraal, zo schenken de 2 dames biertjes gebrouwen door vrouwelijke brasseurs, wijntjes gecultiveerd door dames en ook voor de decoratie van het café spraken ze een jongedame aan. Omdat horeca bij klassieke kredietverstrekkers heel wat alarmen laat afgaan en ze weinig geneigd zijn om hierin te investeren, kwamen Kenza en Aranka bij de Funds for Good partner Microstart terecht waar het kredietcomité gunstig besliste na analyse van het Cut-dossier. De business draait goed, want het volk bleef maar toestromen terwijl ik aan mijn virgin cointreau sour nipte.
Mee aan tafel
Ondernemers Tom en Quinten schoven afgelopen vrijdag ook mee aan tafel en vertelden met veel passie over hun projecten. Tom is een gewezen verzekeringsmakelaar die al jaren recreatief bezig was met landbouw en er nu ook, dankzij de ondersteuning van Funds for Good, zijn beroep van kan maken. Hij is niet de klassiek landbouwer die groenten of fruit teelt of dieren kweekt. Hij richt zich op het derde rijk, dat van de funghi, micro-organismen, die bestaan uit rijen van cellen. Deze draden zien er vaak wollig uit en hebben een groene, witte of rode kleur. Champignons en paddenstoelen maken ook deel uit van deze familie. Hij teelt tal van verschillende variëteiten op een ecologisch verantwoorde manier, zonder kunstmatige verwarming of beregening op houtsubstraat. Hij ontving recent de goedkeuring van het Nationaal Instituut voor Voedselveiligheid om zijn producten te commercialiseren en stelde prompt Alexandra van Plant B een bijzondere paddenstoel voor.
Quinten, die virtual design studeerde in Amsterdam is laaiend enthousiast over Bakkermat, de nieuwe stoffenwinkel die hij en zijn zakenpartner Cédric eind deze zomer zullen openen. Ze ontdekten hoe moeilijk het is voor Belgische modeontwerpers om binnen onze landgrenzen nog het nodige materiaal te vinden om hun collecties te maken. Ze willen het oude concept van een klassieke stoffenwinkel die vroeger als marktplaats voor verschillende producenten fungeerde, nieuw leven inblazen en ontwerpers met fabrikanten verbinden. In hun nieuwe winkel zullen ze stoffen aanbieden uit Europa en Japan die geproduceerd werden met aandacht voor alle schakels binnen de value-chain. Naast de winkel, zullen ze ook B2B-consultancy bieden om zo jonge ontwerpers te helpen contact te maken met de juiste stoffenleveranciers. Alle stoffen die ze in hun winkel aanbieden zullen ook een online-profiel krijgen waardoor ontwerpers die met virtual prototyping werken meteen over de juiste parameters beschikken om patronen en ontwerpen met de computer te maken die nadien ook echt fysiek draagbaar zijn. Voor de financiering van hun zaak deden Quinten en Cédric beroep op subsidies maar ook op een krediet dat hen door Funds for Good werd verschaft.