Skip to main content

iwell breidt zijn activiteiten uit naar België en opent een derde vestiging in Gent. Het Nederlandse bedrijf kende een vliegende start: iwell helpt zes Belgische distributiecentra van beursgenoteerde investeerder en ontwikkelaar Montea om net-zero te worden via slimme energiesturing en -opslag.

Dirk Van Buggenhout, Chief Sustainability Officer bij Montea: “Door de installatie van batterijparken, kunnen we meer energie leveren aan onze klanten en helpen we het net te stabiliseren. Deze investering past dan ook perfect in onze strategie van toekomstgericht en klimaatvriendelijk ondernemen.”

De recente energiecrisis heeft de volatiliteit van de netprijzen en de impact op bedrijfsresultaten blootgelegd. Met de nakende sluiting van drie kerncentrales en de uitdagingen rond de integratie van hernieuwbare energie, is het onzeker of traditionele energieleveranciers in de toekomst voldoende stroom kunnen blijven leveren. Bedrijven die hun kosten willen beheersen en een stabiele energievoorziening willen garanderen, doen er goed aan te investeren in eigen hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen of windturbines, om te voldoen aan de steeds strengere duurzaamheidsnormen en op termijn net-zero te worden.

Ook bedrijven die al in eigen hernieuwbare energie hebben geïnvesteerd, staan voor uitdagingen. De stroomproductie is afhankelijk van weersomstandigheden, waardoor het niet gegarandeerd is dat er altijd voldoende energie beschikbaar is voor bedrijfskritische processen. Daarnaast kan overproductie, die terug op het net wordt geplaatst, in tijden van negatieve energieprijzen, een extra kostenpost vormen.

Deze uitdagingen in de Belgische energiemarkt bieden iwell unieke kansen om bedrijven in diverse sectoren zoals logistiek, industrie, agrarische en commerciële ondernemingen te ontzorgen. iwell heeft een grondige kennis van de specifieke zorgen waarmee deze sectoren te maken krijgen en streeft er altijd naar om voor elke klant een rendabel verdienmodel te creëren. Met hun schaalbaar en modulair aanbod, geschikt voor zowel kleine als grote ondernemingen, biedt iwell een geïntegreerd pakket van geavanceerde batterijsystemen (BESS – Battery Energy Storage System) in combinatie met een zelfontwikkeld energiemanagementsysteem (EMS). Dankzij de combinatie van BESS & EMS zorgt iwell ervoor dat investeren in eigen hernieuwbare bronnen niet alleen mogelijk, maar ook winstgevend wordt. Hun oplossing verbindt alle energiebronnen en -verbruikers achter de meter, waardoor productie naadloos kan worden afgestemd op de reële behoeften en efficiënt energiebeheer gegarandeerd is.

Jan Willem de Jong, medeoprichter en CEO van iwell: “Energie is een sterk lokaal gebonden kwestie, daarom werken we nauw samen met verschillende Belgische partners om ons product optimaal af te stemmen op de specifieke behoeften van de Belgische markt. Na acht jaar ervaring in Nederland hebben we met succes de stap naar Duitsland gezet, en nu breiden we onze activiteiten uit naar België. We werken met een lokaal team en delen dezelfde ambitie als in Nederland: marktleider worden in achter-de-meter opslag en ondernemers ondersteunen bij hun energietransitie.”

Met meer dan dan 250 projecten in Nederland, België en Duitsland vertrouwen inmiddels vele bedrijven op de energiesystemen van iwell, wat zorgt voor een totale capaciteit van 80 MWh. Hierdoor  positioneert iwell zich als marktleider in Nederland op het gebied van slimme batterijsystemen achter de meter. Dankzij deze systemen zijn veel van deze bedrijven minder afhankelijk van het overbelaste Nederlandse stroomnet. De Jong merkt op: “Netcongestie is in Nederland een aanzienlijk obstakel dat de energietransitie bemoeilijkt. België zou in de toekomst met vergelijkbare uitdagingen te maken kunnen krijgen, vooral als de energietransitie versnelt. Dit benadrukt de noodzaak om onze oplossingen verder uit te rollen in Europa, met naast Nederland en Duitsland nu ook België als belangrijke pijler.”

De uitbreiding naar België is onderdeel van iwell’s bredere Europese ambitie. Het bedrijf heeft als doel om binnen vijf jaar 2000 MWh (achter de meter) aan capaciteit te realiseren, wat gelijkstaat aan het voorzien van 1.500 bedrijventerreinen van lokale, schone energie. Daarnaast neemt iwell deel aan verschillende Europese tenders en verkent het uitbreidingsmogelijkheden in andere landen.

Céline De Keersmaeker, Country Director België: “De uitbreiding naar België is voor ons de volgende logische stap in onze Europese groeistrategie. Als we willen bijdragen aan het slagen van de Europese Green Deal, moeten we onze oplossingen verder uitrollen in Europa.”

Impact Info

Author Impact Info

More posts by Impact Info