Milgro en Blue2Green slaan handen in elkaar voor betere en Vanaf oktober 2024 kan infectieus medisch afval gedecontamineerd en gerecycleerd worden. Daarmee komt er een veel betere en circulaire oplossing op de markt, aangezien dit type afval in de meeste gevallen nog in de verbrandingsoven verdwijnt. Deze grote stap vooruit wordt mogelijk door een samenwerking tussen afvalmanager Milgro en Blue2Green, specialist in innovatieve recyclagetechnieken voor de zorgsector. De samenwerking stelt Milgro in staat haar opdrachtgevers in de zorgsector verder te ontzorgen in duurzaam afvalmanagement, met een focus op het bedenken en implementeren van innovaties om afvalstromen te voorkomen, te verminderen of de verwerking ervan te verbeteren.
Beide partijen streven ernaar om de levensduur van grondstofstromen zo lang mogelijk te verlengen en met de nieuwste oplossing van Blue2Green is dit binnenkort ook mogelijk met moeilijk te verwerken infectieus medisch afval. Blue2Green bouwt een installatie die dit type afval kan decontamineren en recycleren. Dit gedecontamineerde afval wordt via een sorteerlijn gerecycleerd tot hoogwaardige grondstoffen die gemakkelijker weer een weg terug in de keten kunnen vinden. In oktober 2024 is de fabriek waar het medisch afval wordt gedecontamineerd en gerecycleerd startklaar.
Circulaire oplossing
Decontamineren is het proces waarmee door verhitting de infecties uit het medisch afval worden vernietigd, waardoor het na verwerking regulier bedrijfsafval is. Het restproduct kan vervolgens gerecycleerd worden. Via onder andere de opdrachtgevers van Milgro uit de zorgsector heeft Blue2Green binnenkort een flinke stroom aan infectieus medisch afval te verwerken. Het gaat om meer dan 3.000 ton aan naalden, tissues, plastic buisjes en andere zaken die bij zorginstellingen in de vuilnisbakken verdwijnt.
Inzicht in prestaties voor Green Deal Duurzame Zorg
Klanten van Milgro hebben via hun eigen dashboard volledig inzicht in hun eigen afvalprestaties en of ze voldoen aan alle rapporteringsverplichtingen. Dit inzicht is belangrijk in het kader van de Green Deal Duurzame zorg waarin afspraken tussen de verschillende regionale overheden en de verschillende betrokken partijen werden vastgelegd om activiteiten voor het realiseren van duurzame zorg uit te voeren. Het vormt het startpunt om afvalstromen te beheersen en te werken aan een meer circulaire zorgsector. Als onderdeel van de samenwerking met Milgro werkt Blue2Green met het dashboard van Milgro om deze van de juiste data te voorzien. Het dashboard laat vervolgens haarfijn zien wat de CO2-impact is van het kiezen voor recyclage van medisch afval ten opzichte van het verbranden ervan.
Milgro heeft recent de Green Deal Duurzame Zorg ondertekend. Hiermee verbindt Milgro zich, namens haar klanten, aan de Nederlandse en daarmee ook Europese doelstellingen van de Green Deal Zorg, waarmee de partijen een onomkeerbare transformatie in de zorg beogen te realiseren, met impact op het milieu en de leefomgeving tegen 2050.
Cees Duijn, senior waste management expert bij Blue2Green: “Het is ongelofelijk hoeveel medisch afval nu nog wordt verbrand, maar uiteindelijk gaan ziekenhuizen kiezen voor een duurzamere manier van medisch afval verwerken en daar kunnen wij aan bijdragen. Op dit moment is de verwerking van medisch afval te lineair en daar willen we samen met Milgro wat aan doen. Het mooie aan onze samenwerking vind ik dat we complementair aan elkaar zijn. Er is nog een hoop werk aan de winkel, maar decontamineren en recycleren moet de nieuwe standaard worden. Wanneer we op de maximale capaciteit draaien, kunnen we jaarlijks 2,6 kiloton CO2-uitstoot besparen, en 75 procent van de grondstoffen die nu worden verspild, hergebruiken. Samen zetten we een enorme stap richting een circulaire zorgsector.”
Gijs Derks, directeur bij Milgro: “De samenwerking met Blue2Green opent nieuwe deuren voor ons. Met de nieuwste oplossing van Blue2Green blijft er nauwelijks medisch afval over dat niet de weg terug naar de keten kan vinden. De zorgsector staat voor een belangrijke omslag. De toenemende zorgvraag, gecombineerd met de noodzaak om de milieu-impact te verminderen, vereist een transformatie. Onze klanten in de zorgsector kunnen binnenkort profiteren van dubbel voordeel; we kunnen ze compleet ontzorgen op alle afvalstromen, inclusief een hoogwaardige verwerking voor medisch afval. Ik hoop dat we met deze samenwerking de sector wakker schudden en dat we een beweging in gang kunnen zetten waar circulaire economie de standaard wordt.”